Køberrådgivning

Økonomisk rådgivning om boligkøb

Økonomisk rådgivning om boligkøb

Et boligkøb er sandsynligvis den største økonomiske beslutning, du står over for i løbet af livet, og der er al mulig god grund til, at du bør belyse alt, inden du sætter din underskrift på skødet. Alternativet kan hurtigt blive dyrt, og du bør i højeste grad tage imod god rådgivning.  

Økonomisk rådgivning, når det kommer til boligkøb, kan deles op i tre områder; en overordnet indflyvning, en vurdering af din handel og ikke mindst konkret rådgivning om finansielle produkter. De to første er uden facitlister, og det er som oftest en sparring baseret på viden og erfaring. Den sidste er en meget håndgribelig størrelse, som er reguleret og underlagt tilsyn.

Vi hjælper gerne med sparring, men når vi når til den konkrete finansielle rådgivning, er vi nødt til at sende dig videre til en godkendt rådgiver.

Inden vi når dertil, kan vi godt se, om vi kan gøre dig lidt klogere på, hvad økonomisk rådgivning ved huskøb og lejligheder vil sige.

Henning Forland og Hans Jørgen Kruse

Ring til os

48 48 48 88

Økonomisk rådgivning kan afklare hvordan du ønsker at leve

Når boligjagten begynder at blive mere end bare en fjern drøm, plejer rejsen mod det nye hjem at starte med de første skridt ned i banken. Det er her, du får endevendt din økonomi – og får afklaret, hvad du må købe for. Typisk er det 2,5-3 gange din husstands bruttoindtægt – altså indkomst før skat – du må købe for.

Du kan også forvente, at banken stiller krav til et økonomisk råderum, som du skal have – og ofte vil det virke stort ved første øjekast. Især som førstegangskøber. Pengene har dog en tendens til hurtigt at finde op af lommerne, og på længere sigt er det rart, at der er lidt luft i økonomien.

De fleste boligkøbere presser prisen til det maksimale for at lande i det hus, de drømmer om – og det er der ikke nødvendigvis noget galt i. Eksempelvis får førstegangskøbere typisk flere penge senere i livet i takt med karrierefremskridt, og en dag stopper det tunge åg med at betale børnenes daginstitutionspladser.

Men gør dig selv den tjeneste at mærke ordentligt efter, inden du sætter dig hårdt i det. En dag falmer forelskelsen i huset måske – og lysten til at tage på ferie begynder at melde sig. Der er også en stor frihed i at kunne sige et arbejde op og finde et andet, hvis arbejdsglæden forsvinder. Det kræver lidt luft i budgettet.

Det er bankens opgave at finde ud af, hvor meget du må låne – og det er din opgave at grundigt overveje prisen, du kommer til at betale.

Uafhængighed er nøgleordet i god rådgivning

Selvom du måske er glad for dit nuværende pengeinstitut, bør du indhente flere låntilbud – gerne mindst tre. Der kan være meget store besparelser at hente på både renter og lånevilkår, og har du svært ved at gennemskue de forskellige bevægelige dele, anbefaler vi, at du får uvildig rådgivning. Med streg under uvildig.

Din bankrådgiver er nemlig også sælger, og banken lever af de penge, de kan få ud af dig. Det betyder ikke nødvendigvis, at du får dårlig rådgivning. Slet ikke. Men det betyder, at den ikke er komplet uvildig – og at den som minimum er baseret på bankens produkter og ikke nødvendigvis dine behov.

Derfor kan det være en fordel med hjælp til at vurdere de forskellige tilbud og lånprodukter. Om det kan betale sig at gå efter en kurssikring, og om en lavere rente bliver ædt op af højere bidragssatser. Det er et komplekst område, og prisen for uvildig rådgivning kan hurtigt tjene sig selv hjem.

Bemærk, at vi i Forland & Kruse ikke er godkendt til at rådgive om konkrete finansielle produkter – herunder realkreditlån. Ønsker du uafhængig rådgivning til realkreditlån, bør du sikre, at rådgiveren er godkendt og opført i Finanstilsynets register. Vi har en række dygtige og betroede samarbejdspartnere, vi gerne henviser til.

Vi hjælper med en vurdering af værdi og potentiale

Vi står til gengæld klar til at rådgive dig, når vi igen bevæger os ind i det mæglerfaglige område – nemlig boligpriser og potentialer. Med årtiers erfaring fra begge sider af bordet har vi de bedste forudsætninger for at kunne vurdere ejendommens værdi – og dermed om du er ved at indgå en god handel.

Vi kender også til udviklingen i forskellige geografiske områder, og vi kender til efterspørgslen på de forskellige boligtyper. Vi har også et kvalificeret bud på, hvordan efterspørgslen på din bolig vil se ud fremover – og dermed hvad potentialet er for din investering.

Igen er dette et felt uden facitlister, og der er mange udefrakommende faktorer, som afspejler sig i boligpriserne – men størrelse, type, beliggenhed og byudvikling vil altid have en kæmpe, hvis ikke afgørende, betydning for efterspørgslen.

Kom godt i gang

Vi fører dig trygt og sikkert gennem alle købets faser – fra boligsøgning til nøgleoverdragelse. Tag gerne fat i os så tidligt som muligt.

© 2024 Forland & Kruse Boligkøberrådgivning ApS – Alle rettigheder forbeholdes – CVR nr. 43961861