Køberrådgivning – Vi hjælper jer hele vejen

Gode råd til førstegangs­købere

Få den rette rådgivning som førstegangs­køber

Som førstegangskøber er du på mange måder i en sårbar situation, for du kommer til handlen uden erfaring og friværdi. Omvendt er det også et spændende kapitel af dit liv, du er på vej ind i og du kan være sikker på, at din økonomiske situation kommer til at ændre sig markant herfra. Det bliver en mere låst, men robust, størrelse, og dine beslutninger i boligkøbet kommer til at definere mange aspekter af dit liv fremover.

Når du handler bolig som førstegangskøber, behøver gode råd slet ikke at være så dyre. I Forland & Kruse har vi hjulpet et utal af mennesker trygt hjem. Mennesker, der har stået i lige netop din situation. Vi har fundet boliger, vi har identificeret faldgruber og minefelter, og vi har forhandlet fordelagtige aftaler hjem for en lang række førstegangskøbere gennem årene – og vi vil gerne gøre det samme for dig.

Vi har lavet en tjekliste til tryktest af dit førstegangskøb, du kan foretage dig flere gange i løbet af købsprocessen – og du som minimum bør foretage dig en enkelt gang, inden du sætter din underskrift. Vi står også til rådighed for uvildig rådgivning, og vores salær kan spare dig for både penge og problemer på den lange bane.
Tøv ikke med at kontakte os.

Henning Forland og Hans Jørgen Kruse

Ring til os

48 48 48 88

VORES GUIDE TIL BOLIGKØB

9 gode råd til førstegangskøbere

Her er de vigtigste ni ting, vi mener, du bør forholde dig til, inden du træder ind på boligmarkedet.

børnefamilie på boligjagt leger

1. Opfylder boligen dine vigtigste ønsker og krav?

Boligkøb er ofte forbundet med en lang række kompromiser – og især for førstegangskøbere, der ikke har en friværdi at smide i handlen. Typisk starter du med en bruttoliste med ønsker og krav, som den økonomiske virkelighed hurtigt får gjort til en noget slankere nettoliste.

Her er det vigtigt, at du ikke får barnet ud med badevandet, og at det ene krav ikke kommer til at dominere boligkøbet totalt på bekostning af de andre. At man som førstegangskøber forelsker sig i en særligt charmerende bolig på den forkerte beliggenhed, eller en alt for lille bolig på drømmebeliggenheden, er ofte set. Stop op, mærk efter, og vurdér sobert boligen i forhold til det vigtigste for dig.

Tag også gerne til fremvisninger på boliger, der ikke nødvendigvis matcher dine krav og ønsker. Måske er der nogle ting, som ikke er helt så vigtige, når det kommer til stykket, og måske får du øjnene op for andre ting, som burde på en plads på nettolisten.

Husk i øvrigt lige: Ligger boligen i nærheden af en trafikeret vej, bør du også bestille en fremvisning af huset i myldretid, så du kan fornemme støjen fra både altaner, stuer og have.

2. Er du sikker på, at du har pengene til boligen?

Naturligvis kommer din bank også til at trykke dig på maven på dette punkt, men der er alligevel god grund til at gøre det igen og igen. For måske hænger økonomien lige akkurat sammen til boligkøb – men er det groft sagt drømmen at sidde og sulte i kedsomhed i din nye bolig?

Økonomien vil være forskellig fra situation til situation, men de fleste vil kigge ind i en ordentlig omvæltning, som man bør gøre sig helt klar. Mange førstegangskøbere er dog også i starten af deres karrierer, og de kan se frem til en højere indtjening i løbet af årene, og måske er de hårde tider i starten bare en midlertidig fase.

Tænk dig om, regn efter, og tænk dig om igen. Det er vores råd i denne situation.

skattepapirer

3. Er du sikker på, at du har det bedste låntilbud?

Det første er sjældent det bedste, når det kommer til lånetilbud og vi anbefaler, at du hjemtager tilbud fra mindst tre forskellige pengeinstitutter. Sammenlign tilbuddene grundigt, og husk at se på vilkår og eksempelvis bidragssatser, når du måler dem op mod hinanden.

Spil gerne pengeinstitutterne ud mod hinanden. Du er sandsynligvis en attraktiv kunde, som bankerne gerne vil lande. Der er ofte en hel del besparelser at hente her.

Husk i øvrigt også at undersøge, om du kan overtage sælgers realkreditlån – det kan spare dig for betydelige etableringsomkostninger.

4. Er boligen et langsigtet valg?

Der er mange omkostninger forbundet med et boligkøb, og under normale omstændigheder – hvis de da altså kommer igen – tager det en årrække, før eventuelle prisstigninger opvejer udgifter og lignende. Derfor bør du ikke købe en midlertidig bolig for bare et par år, for det kan simpelthen sjældent svare sig.

Omvendt bør du ikke afholde dig fra at komme på ejermarkedet med en begynderbolig – og så findes der selvfølgelig også gode handler, som ikke er så risikable på den korte bane. Tænk dig godt om, mærk efter, og tøv ikke med at få rådgivning.

Boligsøgende familie på tur
Køberrådgiver fortæller om førstegangskøb

5. Hvad siger en fagperson til tilstandsrapporten?

Under boligkøbet ændrer dit ordforråd sig, og begreber som røde, gule og grå skader bliver hurtigt en del af de daglige samtaler. Men det kan være svært at forholde sig til alvoren af skaderne – og ikke mindst hvad de koster at udbedre. Der er nemlig ikke nødvendigvis sammenhæng mellem skadens potentielle alvor og prisen, det koster at udbedre den.

Er der mange – eller kritiske – anmærkninger i tilstandsrapporten, er det en god idé at få den forbi en fagperson. Især de sorte skader kan give hovedpiner, og prisen på en uvildig fagmand er hurtigt tjent hjem i forhold til en kæmperegning.

6. Har du kigget lokalplaner og lignende?

Det er vigtigt, at du også får kigget længere end til hækken eller opgangsdøren, for omgivelserne kan i dén grad få betydning for dit boligkøb – og de omgivelser kan være ret så foranderlige. På godt og ondt. Husk at tjekke lokalplanerne for området, og undersøg gerne, om der er infrastruktur på vej, der potentielt kan sende prisen i begge retninger.

Dette er også et felt, du med fordel kan få hjælp til at af en uvildig rådgiver. Vi har gode forudsætninger for hurtigt at finde både potentialer og faldgruber.

lokalplaner
skattepapirer

7. Er du forberedt på den første tids udgifter?

Den første tid som førstegangskøber kræver dybe lommer. Dagene går typisk med ture til byggemarkedet i pendulfart, og der skal måske købes nye ting og møbler til mange kvadratmeter, der pludselig er dine.

Der er også pludseligt skatter og forsikringer, som du ikke har forholdt dig til tidligere – og det er en god idé at have skabt lidt luft i budgettet her til den første turbulente tid.

9. Kan boligen nemt forsikres?

Forsikringer er sjældent tungen på vægtskålen i en bolighandel. Men forsikringer er virkelig vigtige – og især i en ejerbolig. Uden kan udgifterne for en skade blive uoverstigelige – og faktisk kan forsikringspræmierne også gå hen og blive problematiske, hvis det er svært at tegne forsikring på huset.

Tjek gerne, om du kan få en god forsikring på huset til en overkommelig pris, og vær sikker på, at du kan få en god og dækkende ejerskifteforsikring.

lejlighedsblok

Forhandlingens kunst for første­gangskøbere

Det kan være lige så vanskeligt, som det er vigtigt, at forhandle pris og ikke mindst vilkår som førstegangskøber. Erfaringen er lille, økonomien er nok klemt, og iveren for at overtage er sandsynligvis enorm. Til gengæld har du et enormt værdifuldt kort på hånden; nemlig din underskrift.

Prisen er en svær størrelse at skulle forhandle om, for den er enormt afhængig af henholdsvis markedet og sælgers situation. I nogle områder i de større byer er udbudsprisen og salgsprisen mere eller den samme, for der er købere nok. Andre steder kan du opnå store afslag – især hvis du kan gennemskue sælgers situation. Det kan i sig selv være et pokerspil.

Den vigtigste faktor for sælgers økonomiske situation er som regel friværdien. Efter en menneskealder på adressen er der sandsynligvis en del at give af, og her kan sælger måske godt blive lidt fartblind i forhold til, at det er værdier, han eller hun har sovet sig til. Friværdi er mere abstrakt end formuer tjent ved arbejde, og det kan komme dig til gode. Generelt – for der er naturligvis enorme forskelle. Har sælger købt ny bolig, og eventuelt står med to lån om lidt, kan det betyde, at sælger gerne vil have en hurtig handel – eller omvendt sikre sig en pris, der får regnestykket til at gå op.

Overtagelsesvilkår er også et sted, hvor du som førstegangskøber kan få meget ud af en god forhandling. Har sælger boet i huset længe, er ydelsen sandsynligvis ret lav – hvorimod du som førstegangskøber kommer til at sidde markant dyrere i det. Derfor er råderet og økonomisk overtagelse et godt sted at forhandle om vilkår, når prisen er på plads.

Et andet forhandlingspunkt, du kan overveje, er tilstandsrapporten. Du kan bruge fejl og mangler som argument for at nedsætte prisen, eller du kan forhandle om, at sælger får dem udbedret på egen regning, hvis du vil slippe for bøvlet. Husk at insistere på papir på arbejdet – især hvis det handler om vand, strøm og husets konstruktion. Er tingene udbedret af sælger selv – eller en uden papirer – kan du stå med en kæmperegning, hvis det er lavet forkert, hvorimod en håndværkers forsikring ellers dækker fejlen.

Der er ingen facitlister, når det kommer til forhandling, for udgangspunkterne er altid vidt forskellige. Vi har dog, fra begge sider af bordet, fået et utal af handler til at gå op i en højere enhed, og vi vil hellere end gerne hjælpe dig med at aflure sælgers kort på hånden.

Sidst, men ikke mindst: Hvad siger mave­fornemmelsen?

Udryd alle de indre tvivlsspørgsmål, inden du skriver under på skødet. De ydre kan vi sagtens hjælpe dig med at hitte rede i – men den indre stemme, den tilhører dig. Beslutningen er både rationel og emotionel, og du bør trække vejret og tænke den grundigt igennem – også selvom omstændighederne måske kalder på tempo.

glad-solsikker
SÆRLIGT FOR DIG DER ER

Førstegangskøber af hus

hvidt hus

Som førstegangskøber i et huskøb bør du forholde dig lidt til et par yderligere punkter. Solens gang over himlen, for eksempel. For ligger grunden godt i forhold til det udeliv, du drømmer om? Er der solterrasser til rosé og skyggesteder til barnevogn? Og kommer der tilpas med lys ind i stuerne – eller kommer der for meget ind i børneværelserne om aftenen? For det meste er der heldigvis tænkt over solens indvirkning på hus og have – men ikke altid. Vurdér gerne, om det er vigtigt for dig, inden du skriver under.

Vi kommer heller ikke uden om vand, for det har vi fået i rigelige mængder i de seneste år. Undersøg gerne, om grundvandet står højt, og er der kælder, bør du nøje undersøge, hvordan den har klaret de seneste års vandmængder. Er der vandløb eller kyster i nærheden, er det også en god idé at overveje, hvordan huset vil klare en stormflod eller en ugevis med øsregn.

I et hus betyder energimærket også relativt mere end i en lejlighed. Et dårligt energimærke kan blive et rigtig dyrt bekendtskab i længden, men der er en række relativt simple investeringer, du kan udbedre isoleringsevnen med – uden at blive ruineret. Alliér dig gerne med en fagmand, som kan rådgive dig om energiforbedringer.

SÆRLIGT FOR DIG DER ER

Førstegangskøber af lejlighed

lejlighedskompleks

Som førstegangskøber af en ejerlejlighed er der også nogle punkter, du bør undersøge. Det ene handler om praktik, det andet om personligheder. Praktikken handler om, hvordan du står i forhold til at må udleje lejligheden, hvis du en dag får behov for det. Det er ikke i alle ejerforeninger, det er tilladt, og det kan sætte dig under et ekstra pres, hvis og når lejligheden en dag bliver for lille.

I en lejlighed bor du tæt på andre mennesker, og det er ofte den helt store ubekendte faktor i et lejlighedskøb. Det er naturligvis umuligt at forudsige, hvordan relationen til naboerne bliver, men det kan alligevel godt svare sig at skele til de andre navne i opgangen. Er der mange unge mennesker, der kan give uro til nattesøvnen? Eller er du selv et ungt menneske, der får problemer med ældre naboer, når du får gæster?

Den slags overvejelser kan du med fordel gøre dig på forhånd. Som en tommelfingerregel er ejere mere investeret i ejendommen og i naboskabet, men ejerne kan jo have lejere, som er mere kortsigtede, når det kommer til fællesskab og god ro og orden.

VORES RÅDGIVNINGSPAKKER OG PRISER

Få hjælp til førstegangskøb

Vi vil gerne klæde dig godt på til at tage den rigtige beslutning, når du skal købe bolig for første gang. Se mere i vores rådgivningspakker og tilkøbsydelser herunder.

BOLIGKØBERRÅDGIVNING

BASIS

Til dig der har fundet din drømmebolig og allerede har underskrevet købstilbuddet eller købsaftalen.

 

9.500,-

Indledende dialog om ønsker og behov samt boligkøbets faser

Hjælp til boligsøgning

Vi deltager på fremvisning (medbesigtigelse)

Sparring omkring boligen

Objektivt pristjek af den pågældende bolig

Evt. prisforhandling

Afgivelse af købstilbud

Gennemgang af købsaftalen og alle handlens dokumenter

Vores evt. bemærkninger gennemgås med dig

Godkendelsesskrivelse og opfølgning på evt. forbehold

Meddelelse om endelig handel, når evt. forbehold er opfyldt

Udarbejdelse eller kontrol af skøde*

Anmeldelse af skøde til digital tinglysning*

Udarbejdelse eller kontrol af refusionsopgørelse*

Vi deltager på nøgleoverdragelse/ overtagelsesdagen og hjælper dig med at kontrollere, at alt er som aftalt ved handlens indgåelse

* I nogle tilfælde foretages udarbejdelse af sælgers ejendomsmægler

BOLIGKØBERRÅDGIVNING

KOMPLET

Til dig der endnu ikke har fundet din kommende bolig og ønsker tryg rådgivning i hele processen.

 

14.500,-

Indledende dialog om ønsker og behov samt boligkøbets faser

Hjælp til boligsøgning

Vi deltager på fremvisning (medbesigtigelse)

Sparring omkring boligen

Objektivt pristjek af den pågældende bolig

Evt. prisforhandling

Afgivelse af købstilbud

Gennemgang af købsaftalen og alle handlens dokumenter

Vores evt. bemærkninger gennemgås med dig

Godkendelsesskrivelse og opfølgning på evt. forbehold

Meddelelse om endelig handel, når evt. forbehold er opfyldt

Udarbejdelse eller kontrol af skøde*

Anmeldelse af skøde til digital tinglysning*

Udarbejdelse eller kontrol af refusionsopgørelse*

Vi deltager på nøgleoverdragelse/ overtagelsesdagen og hjælper dig med at kontrollere, at alt er som aftalt ved handlens indgåelse

* I nogle tilfælde foretages udarbejdelse af sælgers ejendomsmægler

TILKØB

MEDBESIGTIGELSE

Ekstra medbesigtigelse ud over den første gang.

2.500,-

TILKØB

PRISFORHANDLING

Evt. prisforhandling

10% af det opnåede prisafslag

Kundeudtalelser

DET SIGER VORES KUNDER

trustpilot 5 stjerner forland og kruse boligkøberrådgivning

Fantastisk oplevelse med rådgivning!

Jeg kan varmt anbefale Forland & Kruse. Vi fik kyndig hjælp, rådgivning og grundig gennemgang af materialet ifb. med huskøb. Igennem alt fik vi ærlige svar, gode råd og vi følte os altid trygge og inkluderede. Pengene er givet utroligt godt ud.

trustpilot 5 stjerner forland og kruse boligkøberrådgivning

Vi følte os trygge hele vejen

Vi fik anbefalet Forland & Kruse til at være vores Boligkøberrådgiver – og det har vi ikke fortrudt. Vi fik en ærlig og god behandling. Vi følte os trygge hele vejen igennem processen. Vi vil klart anbefale Forland & Kruse til at hjælpe jer med jeres boligkøb.

trustpilot 5 stjerner forland og kruse boligkøberrådgivning

Super god hjælp hele vejen

Det var en stor hjælp at have Hans Jørgen Kruse med på sidelinien i forbindelse med vores huskøb. Professionel og effektiv vejledning hele vejen fra start til slut. Vi kan derfor varmt anbefale Forland & Kruses Boligkøberrådgivning – så kommer man sikkert i “havn”!

Kom godt i gang

Vi fører dig trygt og sikkert gennem alle købets faser – fra boligsøgning til nøgleoverdragelse. Tag gerne fat i os så tidligt som muligt.

© 2024 Forland & Kruse Boligkøberrådgivning ApS – Alle rettigheder forbeholdes – CVR nr. 43961861