Lejlighedskøb

Tre trin mod et trygt lejlighedskøb

Køb af lejlighed

Lejlighedskøb er en helt speciel disciplin inden for bolighandel. Ejerlejligheder er ofte en eftertragtet vare på boligmarkedet, og værdistigningerne i de større byer virker nærmest uendelige – uanset hvor ofte de bliver aflyst af eksperterne. I hvert fald hvis vi har en tilpas lang tidshorisont.

Ejerlejligheder finder købere i næsten alle livsfaser, og på trods af markant stigende renter er liggetiderne ikke for alvor fulgt med op. Derfor kan et lejlighedskøb i en større by virke som en ret sikker investering – men der er alligevel rigtig mange faldgruber, du skal forholde dig til.

Hvor en hushandel måske på papiret virker større og mere kompleks, er der faktisk flere bevægelige dele, når vi taler om lejligheder. Det skyldes blandt andet, at du skal forholde dig til både lejligheden, bygningen og det fællesskab, du skal indgå i med dine naboer – foruden alt det andet, der følger med en bolighandel.

Vi har hjulpet et utal af mennesker godt hjem, og vi har samlet vores erfaringer i en lille tjek-liste med tre hovedpunkter, du med fordel kan bruge i forbindelse med dit lejlighedskøb. Du er naturligvis også velkommen til at kontakte os, hvis vi skal hjælpe dig – det kan vi gøre gennem hele processen.

Henning Forland og Hans Jørgen Kruse

Ring til os

48 48 48 88

1. Få styr på økonomien

For langt de fleste er økonomien den mest afgørende faktor i forhold til valg af bolig. Der findes næsten altid en større, flottere og bedre beliggende lejlighed – men hvad har du egentlig råd til?

En snak med banker og pengeinstitutter er et godt udgangspunkt, især for førstegangskøbere, for her kan du få en helt klar indikation af, hvad du kan kigge efter. Typisk må du låne 2,5-3 gange husstandens bruttoindtægt, altså før skat, og så skal du selv kunne stille med fem procent af købesummen.

Langt de fleste boligkøbere går efter at tage en størst mulig andel af lånet som realkreditlån, for der er en markant billigere rente. Andelen for realkreditlån er maksimalt 80 procent, men du skal være opmærksom på, at den ofte er markant lavere, hvis du er oppe i årene – typisk omkring 60 procent. Det skyldes tilbagebetalingstiden.

Det danske realkreditsystem er helt enestående i verden, og vores boliglån er faktisk attraktive obligationer på de finansielle markeder. Det er forbundet med en stor portion sikkerhed – med tilsvarende lavere afkast. I og med at det er bundet op på udbud og efterspørgsel, er der også en kurs, der stiger og falder, og derfor bør du sætte dig lidt ind i situationen for de aktuelle lån.

Men realkredit er en kompleks størrelse, og du bør lytte til rådgivere, der har din interesse for øje.

økonomien bag et boligkøb
børnefamilie på boligjagt leger

2. Kortlæg behovene på den lange bane

Hvor man i en villa principielt har muligheden for at bygge til, er rammerne noget mere låste i en lejlighed. Derfor bør du være skarp, når du vurderer dine pladsbehov og ønsker til beliggenheden, for det er dyrt at købe og sælge.

Er det et førstegangskøb, bør du overveje, om der skal være plads til at stifte lidt familie, og om der er gode skoler og daginstitutioner i området – eller om beliggenheden nu og her er vigtigere, da villakvartererne alligevel nok begynder at kalde til den tid.

Er det en lejlighed i anledning af, at børnene er fløjet fra reden, bør du også overveje, hvad pladsbehovet er i forhold til gæster – for skal der være plads til børn og børnebørn i lejligheden?

Kort sagt bør du prøve at forudsige, om dine behov ændrer sig inden for en overskuelig årrække.

3. vigtigst af alt – få styr på hele ejendommen

Hvor de to første punkter på tjeklisten var meget overordnede, er det her meget konkret. Det er langt fra det første, du skal forholde dig til i et lejlighedskøb, men det er nok det vigtigste. Derfor kommer det nu.

En stor del af kompleksiteten i en lejlighedshandel ligger som nævnt i, at du skal forholde dig til flere faktorer, end du skal i en hushandel. Der er eksempelvis oftest ingen tilstandsrapport i en lejlighedshandel, og derfor er risikobilledet lidt anderledes.
Selve ejendommens tilstand betyder også meget for dit køb, for det kan blive rigtig dyrt eksempelvis at skifte tag i en etageejendom.

Vores råd er, at du allierer dig med en byggesagkyndig, som kigger på både lejligheden og ejendommen med dig, inden du køber. Vi anbefaler også en køberrådgiver, som kan styre dig uden om de mange faldgruber i dokumentdelen af dit lejlighedskøb.

lejlighedsblok

Alternativt bør du selv kigge på:

 • Taget og dets forventede levetid

 • Døre og vinduer: 
  Typisk er indvendig vedligeholdelse ejerens ansvar, mens det ydre tilfalder ejerforeningen. Det kan dog godt blive dyrt for dig som ejer, hvis hele ejendommen står over for at udskifte vinduer.
 • Sten, fuger og sokler:
  Ser murværket nogenlunde sundt ud, eller er der store sprækker og manglende mørtel i fugerne?
 • Kælder:
  Virker kælderen nogenlunde tør, eller er der fugtskjolder og skimlet lugt?
 • Elinstallationerne i lejligheden:
  El-tjek er ikke lovpligtigt i en lejlighedshandel, men overvej at få det udført alligevel. Der kan gemme sig rigtig mange problemer i en ældre lejlighed.
 • Hvem der har ansvar for skjulte fejl og mangler:
  En ejerskifteforsikring, som du tegner på et hus, kræver en tilstandsrapport på både lejlighed og ejendom, og det finder du meget sjældent. Derfor bør du være helt skarp på, hvem der står med ansvaret, hvis noget går galt. Gammelt klamphuggeri i badeværelset kan eksempelvis koste en formue, og du bør vide, hvor regningen lander.
 • Ejerforeningen og dens vedtægter:
  Når du køber lejlighed, indgår du i et fællesskab på godt og ondt. Du bør undersøge fællesskabet og ikke mindst dets regler, inden du melder dig ind i det. Tjek ejerforeningens økonomi, og vær kritisk, hvis den er usund. Sæt dig også grundigt ind i vedtægterne, for nogle kan være ret vidtrækkende og have stor betydning for dit ejerskab.
Henning Forland og Hans Jørgen Kruse går på sti

Kontakt os, hvis vi skal hjælpe dig trygt hjem.

Vi har årtiers erfaring med gode lejlighedshandler, og vi vil hellere end gerne hjælpe dig med at få noget klarhed over en uklar situation.

RING TIL OS

 

48 48 48 88

 

Kundeudtalelser

DET SIGER VORES KUNDER

trustpilot 5 stjerner forland og kruse boligkøberrådgivning

Fantastisk oplevelse med rådgivning!

Jeg kan varmt anbefale Forland & Kruse. Vi fik kyndig hjælp, rådgivning og grundig gennemgang af materialet ifb. med huskøb. Igennem alt fik vi ærlige svar, gode råd og vi følte os altid trygge og inkluderede. Pengene er givet utroligt godt ud.

trustpilot 5 stjerner forland og kruse boligkøberrådgivning

Vi følte os trygge hele vejen

Vi fik anbefalet Forland & Kruse til at være vores Boligkøberrådgiver – og det har vi ikke fortrudt. Vi fik en ærlig og god behandling. Vi følte os trygge hele vejen igennem processen. Vi vil klart anbefale Forland & Kruse til at hjælpe jer med jeres boligkøb.

trustpilot 5 stjerner forland og kruse boligkøberrådgivning

Super god hjælp hele vejen

Det var en stor hjælp at have Hans Jørgen Kruse med på sidelinien i forbindelse med vores huskøb. Professionel og effektiv vejledning hele vejen fra start til slut. Vi kan derfor varmt anbefale Forland & Kruses Boligkøberrådgivning – så kommer man sikkert i “havn”!

Kom godt i gang

Vi fører dig trygt og sikkert gennem alle købets faser – fra boligsøgning til nøgleoverdragelse. Tag gerne fat i os så tidligt som muligt.

© 2024 Forland & Kruse Boligkøberrådgivning ApS – Alle rettigheder forbeholdes – CVR nr. 43961861