Før, under, efter

Vores Guide til boligkøb

Hjem > Boligkøb

HUSKØB uden blinde vinkler

Boligkøb er kæmpe beslutning – uanset hvor mange gange du har gjort det før. Der er enormt mange bevægelige dele, der er mange risici at afdække, og endelig skal de mange kompromiser, du nok må indgå, ende ud i en bolig, du bliver glad for at eje – og gerne i mange år fremover.

Der er ingen facitlister i det gode boligkøb, for alle forudsætninger er forskellige. Der er alligevel dog nogle fællestræk, vi har observeret gennem vores årtier i branchen, og dem har vi forsøgt at gøre tilgængelige for dig i denne guide til huskøb. Ja, og lejligheder, for den sags skyld – for overvejelserne bør nemlig være nogenlunde de samme.

Du er også mere end velkommen til at tage fat på os, hvis vi skal hjælpe dig trygt hjem. Udgiften til os kan meget hurtigt blive en investering med et stort afkast.

Se vores guide til det gode boligkøb nedenfor i boligkøbets 3 faser:

FØR KØBETUNDER KØBETEFTER KØBET

 

Henning Forland og Hans Jørgen Kruse

Få uvildig køberrådgivning – Ring på:

48 48 48 88

BOLIGKØB

Før købet

Økonomien

Din økonomi er den klart mest definerende faktor for dit huskøb, og det kan ikke betale sig at kaste dig over boligmarkedet, før du har helt og aldeles klarhed over, hvad der er muligt – og giver mening – for dig økonomisk.
Start med at kontakte pengeinstitutter, og gerne mindst tre, for at høre om beløbsstørrelse og lånevilkår.

Måske vil bankerne have konkrete boliger på bordet for at komme med præcise udspil, men de bør have nok til at give en indikation.

Har du en bolig i forvejen, er det også her, du undersøger pris og marked for din eksisterende bolig.

For de fleste i den arbejdsaktive alder bliver økonomien bedre med tiden. Lønnen stiger, lånene bliver betalt af, og børnene bliver billigere i drift. Derfor kan du måske tåle at sidde lidt strammere i det økonomisk i starten – men vær realistisk, når du kigger på budgettet. De færreste er så glade for deres hus, at det er værd at ofre al fest og ferie for på den lange bane.

Står du i en situation, hvor børnene er fløjet fra reden, og den gode plads nu bare betyder mere rengøring, skal du huske, at du sandsynligvis ikke kan opnå samme belåning hos dit realkreditinstitut, som du kunne i din tidligere bolig. Til gengæld har du måske noget friværdi at tage med videre.

Pointen med det her er, at du bør løfte hver en sten og få et solidt, realistisk overblik over din økonomi, inden du går i gang. Ellers ender du måske med at forelske dig i boliger, der er uden for rækkevidde – og det gør ikke beslutningerne lettere.

pengepung
boligkøb beliggenhed

Beliggenheden

Din boligs beliggenhed er det eneste, du aldrig kan ændre på. Det er måske også den faktor, der har størst betydning for din investering – både når det kommer til købsprisen i dag og salgsprisen, når du en dag skal videre. Samtidigt er det nok også en af de faktorer, det er lettest at forholde sig rationelt til, for der er konkrete svar på de fleste spørgsmål – selvom der selvfølgelig også skal være en god mavefornemmelse.

Som sagt betyder beliggenheden alverden for prisen, og de fleste boligkøbere er nødt til at forholde sig til en eller anden form for kompromis. Det er nu sjældent, at tingene ender ulykkeligt af den grund, og områdernes virkelighed er ofte en anden end dén, man havde forestillet sig.

Lav en liste, og prioritér dine krav til beliggenheden herefter. Det kunne eksempelvis være:

  • Daginstitutioner, skoler og ungdomsuddannelser
  • Nærhed til byliv
  • Beboer- og boligsammensætning
  • Tryghed
  • Offentlig transport
  • Ro, natur og afstand til store veje
  • Og ikke mindst praktikken i hverdagen – så som afstand til job.

Vælger du primært beliggenhed ud fra din arbejdsplads’ placering, bør du dog være godt sikker i din sag – og ansættelse. Eller håbe at du forelsker dig i området, når du flytter ind.

Husk også at få fremvisninger i flere områder – også selvom du på ingen måder drømmer om at bo de pågældende steder. Det er en sund proces, der er med til både at belyse blinde vinkler og bekræfte antagelser.

Pladskrav

Ofte handler køb af bolig om ændrede pladskrav. Måske om børn, der kommer til – eller flytter hjemmefra. Eller om pladsen til større armbevægelser – eller et ønske om at minimere sit materielle liv. Uanset hvad er pladskravet også et af de helt store punkter i boligkøbets regnskab. Især hvis du ønsker mere af det. Kvadratmeter er nemlig ret definerende for prisen, i hvert fald i de mere eftertragtede egne, og her er det ofte et område, hvor købere må indgå lidt kompromiser.

Derfor giver det god mening at gå dine pladskrav efter i sømmene – uden at give køb på de essentielle, naturligvis. Kig godt på kravene nu, og forsøg at forudsige, hvordan de bliver i de kommende år. For unge, der står over for køb af hus, er det typisk børn, der er på tapetet i den nærmeste fremtid. Overvej, hvor mange værelser I skal bruge, når I er fuldtallige – og husk, at et gæsteværelse er guld værd, hvis bedsteforældrene bor udenbys. Det kunne jo kombineres med hjemmekontoret, som også er blevet uundværligt for mange.

Starter I bevidst for småt af økonomiske hensyn, kan I med fordel undersøge, hvad det vil koste at få flere kvadratmeter under tag på længere sigt. Ved nogle huse er det nogenlunde ligetil, mens det i andre tilfælde kan blive rigtig dyrt.

For at opsummere må pointen om pladskrav være, at du bør være grundig og tænke langsigtet, når du overvejer dine behov.

Boligens stand
boligkøb tilstand

Boligens stand

Nogle mennesker glæder sig ved tanken om et gør det selv-tilbud, mens andre gyser og ønsker sig nybyg. Midt imellem befinder en rigtig stor del af ejendomsmarkedet sig, og det handler igen om økonomi, temperament og kompromisvilje, når du sætter barren.

Standen er en vigtig ting at forholde sig til, når du kigger på en bolig, der har et par generationer på bagen – både den strukturelle og kosmetiske.

Tænk dig godt om, inden du vælger en bolig, der virkelig trænger til en kærlig hånd. Det kan sagtens være en god oplevelse at sætte hus i stand, og du har mulighed for at selv at sætte et kæmpe præg på dit hjem – men det har sin pris i båd tid, kræfter og penge. Kommer der pludselig småfolk ind i ligningen, bliver det hurtigt småt med alle tre dele.

Vi har mange boligkøbere, der måske maler, ordner gulve og indsætter et nyt køkken, når de flytter ind. Så kommer badeværelserne og de dyrere drømme i takt med luft i økonomien, og det er for mange en rigtig fornuftig måde at få enderne til at mødes.

Det kan være enormt givende at have en fagmand med ude og vurdere dels husets stand – og give overslag på prisen for at få drømmene til at gå i opfyldelse.
Overvej budget og ressourcer grundigt, inden du kaster dig ud i en meget slidt bolig.

Boligtype

Dette punkt kommer måske lidt i forlængelse af boligens stand, men ved at sætte dig godt ind boligtypen kan du komme på forkant med både de fordele og ulemper, der er forbundet med lige netop det sted, du har kastet kærligheden på. Der er nemlig kendetegn ved de fleste bygningstyper og tidsaldre, som du med fordel kan sætte dig ind i.

Det kunne være ting som, at kældre i en murmestervilla ofte har fugtproblemer, at flade tage fra 1960’erne kan være en værre hovedpine, og at kvistlejligheder kan blive vældigt varme om sommeren.
Den slags erfaringer, som andre har gjort gennem tiderne, skader bestemt ikke at have med i overvejelserne – for måske er det ikke så ligetil at sende teenageren i kælderen, når vi når dertil. Måske er kvistlejligheden heller ikke det oplagte valg, hvis der er nyfødte på trapperne, for de skal nok protestere, hvis de får det for varmt.

Der er ingen, der siger, at lige netop din drømmebolig passer ned i mønstret for boligtypen – men det er fint at være sig bevidst om det.

lejlighedsblok
vindmøller

Energimærket

Selvom Energimærket måske virker mindre væsentligt i forhold til både store drømme og det med småt i tilstandsrapporten, er der alligevel god ræson i at kigge lidt grundigere på både bogstav og bagvedliggende indsigter. Energipriserne har nok ikke taget deres sidste himmelflugt, og husets varmekilde og evne til at holde på den varme kan få meget stor betydning for din økonomi.

Med mærket følger en rapport, som redegør for, hvor du mest effektivt kan sætte ind med forbedringer, og mange gange er der ikke tale om kæmpeinvesteringer, du skal ud i for at rykke på regnskabet. Derfor bør du ikke nødvendigvis lade dig skræmme af et dårligt bogstav – det er forklaringen bag, der er vigtig.

Alliér dig eventuelt med en fagmand, hvis du gerne vil gøre alvor af købet.

BOLIGKØB

under købet

Forhandlingens svære kunst

Prisen på din drømmebolig er fundet på baggrund af flere faktorer, og det er et felt uden facitlister. Dels har ejendomsmæglerne vurderet boligen i forhold til sammenlignelige salg, og dels har sælgers motivation spillet ind på prisen. Nogle gange bliver den sat lavt med ønsket om et hurtigt salg, nogle gange flugter den med markedsprisen, og andre gange er den sat højt med en går den, så går den-tilgang.

De forskellige prismotiver kræver en forskellig taktik fra din side, for nogle prissætninger – eller særligt attraktive beliggenheder – tillader simpelthen ikke for meget nøl eller for mange modbud. Andre gange kan du med argumenterne i orden få både pris og vilkår til at falde ud til din fordel. For vilkår og overtagelse kan også have en stor betydning for dig, mens det betyder mindre for sælger.

Vi vil naturligvis gerne rådgive dig gennem alle boligkøbets faser, men prisforhandlingen er et af de steder, hvor de kontante fordele ved at bruge os træder mest frem. Som ejendomsmæglere med årtiers erfaring har vi gode forudsætninger for at gennemskue prissætningen, ligesom vi har lettere ved at argumentere, da vi har de faglige forudsætninger – og argumenter – i orden.

forhandling om boligkøb endt i håndtryk
Underskrift på salgsaftale

Forsikring og formalia

Der sker en masse formalia i forbindelse med handlen, og du skal regne med, at dit MitID er rødglødende i de dage, handlen finder sted. Det meste, som tinglysning og den slags, behøver du ikke bruge alt for meget mentalt krudt på, for det bliver klaret for dig.

Til gengæld bør du sikre dig en god ejerskifteforsikring. Sælger er forpligtet til at betale halvdelen af den forsikring, han foreslår, og derfor foreslår han nok den billigste. Som køber gør du som regel klogt i at opgradere den, og så er det altså dig, der hænger på prisdifferencen ned til den billige. Men det kan meget hurtigt blive penge, der er givet rigtig godt ud.

Husk forbeholdene

”Med forbehold for køberrådgivers godkendelse.” Den sætning kan spare dig for titusindvis af kroner, for hvis du har den med i slutaftalen, kan du få kolde fødder, uden at det koster dig en formue. Ved at bruge den formulering sparer du nemlig den ene procent af købesummen, det normalt koster at springe fra.

BOLIGKØB

Efter købet

Nøgleoverdragelse

Nu er alt faldet på plads, og det bliver din tur til at bære nøglerne til boligen. Ved nøgleoverdragelsen er det typisk dig, mægler, sælger og eventuelt køberrådgivere som os, der er til stede. Her gennemgår vi huset, og vi tjekker, at alt er som aftalt.

Det kan være vanskeligt at holde tungen lige i munden, for der er mange følelser på spil – nok både for dig og sælger. Derfor er det en god idé at have rygdækning fra din rådgiver, så du kommer hele vejen rundt.

Nøgleoverdragelsen er også en oplagt mulighed for at få en masse uformel viden ud af sælger. Gode råd til årets gang i huset, tips og tricks i nabolaget og alt det, der ikke finder vej til en salgsopstilling.

Nøgleoverdragelse ved boligkøb
flytning ved boligkøb

Flytning, fibernet og alt det andet

Når boligen er din, skal du til at melde din flytning til PostNord og folkeregistret. Det kan du heldigvis gøre digitalt på Borger.dk, og du bør gøre det, inden du flytter. Så er der alt det med strøm, internet, TV og alle de andre leverandører, der skal være styr på. Det bør du også kigge på i god tid.

Husk især gerne at få etableret internet i god tid. Der kan være ventetid, og det er efterhånden en hel del af din daglige praktik og underholdning, der er forbundet til WiFi.

Ellers er det bare at finde på plads og nyde det nye kapitel i dit liv.

VORES RÅDGIVNINGSPAKKER OG PRISER

Få hjælp til Boligkøb

Vi vil gerne klæde dig godt på til at tage den rigtige beslutning, når du skal købe bolig . Se mere i vores rådgivningspakker og tilkøbsydelser herunder.

BOLIGKØBERRÅDGIVNING

BASIS

Til dig der har fundet din drømmebolig og allerede har underskrevet købstilbuddet eller købsaftalen.

 

9.500,-

Indledende dialog om ønsker og behov samt boligkøbets faser

Hjælp til boligsøgning

Vi deltager på fremvisning (medbesigtigelse)

Sparring omkring boligen

Objektivt pristjek af den pågældende bolig

Evt. prisforhandling

Afgivelse af købstilbud

Gennemgang af købsaftalen og alle handlens dokumenter

Vores evt. bemærkninger gennemgås med dig

Godkendelsesskrivelse og opfølgning på evt. forbehold

Meddelelse om endelig handel, når evt. forbehold er opfyldt

Udarbejdelse eller kontrol af skøde*

Anmeldelse af skøde til digital tinglysning*

Udarbejdelse eller kontrol af refusionsopgørelse*

Vi deltager på nøgleoverdragelse/ overtagelsesdagen og hjælper dig med at kontrollere, at alt er som aftalt ved handlens indgåelse

* I nogle tilfælde foretages udarbejdelse af sælgers ejendomsmægler

BOLIGKØBERRÅDGIVNING

KOMPLET

Til dig der endnu ikke har fundet din kommende bolig og ønsker tryg rådgivning i hele processen.

 

14.500,-

Indledende dialog om ønsker og behov samt boligkøbets faser

Hjælp til boligsøgning

Vi deltager på fremvisning (medbesigtigelse)

Sparring omkring boligen

Objektivt pristjek af den pågældende bolig

Evt. prisforhandling

Afgivelse af købstilbud

Gennemgang af købsaftalen og alle handlens dokumenter

Vores evt. bemærkninger gennemgås med dig

Godkendelsesskrivelse og opfølgning på evt. forbehold

Meddelelse om endelig handel, når evt. forbehold er opfyldt

Udarbejdelse eller kontrol af skøde*

Anmeldelse af skøde til digital tinglysning*

Udarbejdelse eller kontrol af refusionsopgørelse*

Vi deltager på nøgleoverdragelse/ overtagelsesdagen og hjælper dig med at kontrollere, at alt er som aftalt ved handlens indgåelse

* I nogle tilfælde foretages udarbejdelse af sælgers ejendomsmægler

TILKØB

MEDBESIGTIGELSE

Ekstra medbesigtigelse ud over den første gang.

2.500,-

TILKØB

PRISFORHANDLING

Evt. prisforhandling

5% af det opnåede prisafslag

Kundeudtalelser

DET SIGER VORES KUNDER

trustpilot 5 stjerner forland og kruse boligkøberrådgivning

Fantastisk oplevelse med rådgivning!

Jeg kan varmt anbefale Forland & Kruse. Vi fik kyndig hjælp, rådgivning og grundig gennemgang af materialet ifb. med huskøb. Igennem alt fik vi ærlige svar, gode råd og vi følte os altid trygge og inkluderede. Pengene er givet utroligt godt ud.

trustpilot 5 stjerner forland og kruse boligkøberrådgivning

Vi følte os trygge hele vejen

Vi fik anbefalet Forland & Kruse til at være vores Boligkøberrådgiver – og det har vi ikke fortrudt. Vi fik en ærlig og god behandling. Vi følte os trygge hele vejen igennem processen. Vi vil klart anbefale Forland & Kruse til at hjælpe jer med jeres boligkøb.

trustpilot 5 stjerner forland og kruse boligkøberrådgivning

Super god hjælp hele vejen

Det var en stor hjælp at have Hans Jørgen Kruse med på sidelinien i forbindelse med vores huskøb. Professionel og effektiv vejledning hele vejen fra start til slut. Vi kan derfor varmt anbefale Forland & Kruses Boligkøberrådgivning – så kommer man sikkert i “havn”!

Kom godt i gang

Vi fører dig trygt og sikkert gennem alle købets faser – fra boligsøgning til nøgleoverdragelse. Tag gerne fat i os så tidligt som muligt.

© 2024 Forland & Kruse Boligkøberrådgivning ApS – Alle rettigheder forbeholdes – CVR nr. 43961861